Hvad hjælper en boligadvokat med?

Hvad hjælper en boligadvokat med?

En ejendomshandel er for de fleste den største økonomiske beslutning i livet. Derfor vælger mange at få hjælp af en boligadvokat

Men hvad hjælper en boligadvokat med? 

Og hvad er en boligadvokat egentlig for noget? Det og meget mere, vil vi se nærmere på i det følgende.

Hvad er en boligadvokat?

Før vi kan besvare spørgsmålet ”hvad hjælper en boligadvokat med”, er vi nødt til først at have defineret hvad en boligadvokat egentlig er.

En boligadvokat kaldes også ofte for en ejendomsadvokat eller køberrådgiver, omend en køberrådgiver ikke nødvendigvis behøver være en advokat.

En køberrådgiver kan være en boligadvokat, men kan også have en anden baggrund som fx ejendomsmægler eller en økonomisk baggrund. Nogle køberrådgivere har også en baggrund inden for byggebranchen. Der er flere fordele ved at vælge lige præcis en boligadvokat som sin køberrådgiver – det vil vi komme nærmere ind på senere.

En boligadvokat er en advokat, som har specialiseret sig i at yde juridisk rådgivning i forbindelse med køb og salg af boliger – dog primært i forbindelse med køb af boliger. Det gælder uanset om der er tale om et hus, lejlighed, rækkehus, andelsbolig eller sommerhus.

I modsætning til fx en ejendomsmægler, som er sælgers mand i en bolighandel, er boligadvokaten på købers side. Boligadvokatens fornemmeste opgave er at sikre, at alle de juridiske aspekter ved handlen er i orden og håndteret korrekt, og at køber får de bedste betingelser.

Hvad sørger en boligadvokat for?

En boligadvokat løser en lang række vigtige opgaver i forbindelse med en bolighandel for køber, herunder:

Gennemgang af handlens dokumenter

I forbindelse med en bolighandel er der et væld af dokumenter, som fx tilstandsrapport, købsaftale, skøde, jordforureningsattest, BBR-meddelelser og meget mere.

Det er ikke usædvanligt, at ejendomsmægleren udleverer omkring 30 til 50 dokumenter, som køber er ansvarlig for at læse og forstå. Som boligkøber, og særligt som førstegangsboligkøber, kan det virke meget uoverskueligt at holde styr på alle disse dokumenter – og ikke mindst forstå indholdet af dem. Det er hér en boligadvokat kommer ind i billedet.

Boligadvokaten gennemgår nemlig alle handlens dokumenter sammen med dig, og orienterer dig hvis der er noget, som du skal være særligt opmærksom på.

Kontrol af ejendomsdokumenter

Som et led i gennemgangen af handlens dokumenter, gennemgår boligadvokaten også ejendomsretten for at sikre, at der ikke er nogen skjulte ejendomsrettigheder, byrder eller servitutter, der kan påvirke ejendommens værdi eller brug.

Udarbejdelse eller gennemgang af refusionsopgørelse

En boligadvokat hjælper også med enten udarbejdelse eller gennemgang af refusionsopgørelse. En refusionsopgørelse, også kendt som en afregningsopgørelse, er et dokument over økonomiske mellemværender mellem køber og sælger, der skal afregnes ved ejendommens overdragelse.

Her sørger boligadvokaten for at sikre, at de økonomiske aspekter af ejendomstransaktioner bliver afviklet retfærdigt og korrekt. Det er eksempelvis ikke unormalt, at sælger skal betale halvdelen af købers ejerskifteforsikring – dog det billigste tilbud, som er blevet fremlagt af sælger. Her vil prisen på denne fremgå af refusionsopgørelsen.

Hvorfor inddrage en boligadvokat?

Nu tænker du måske ”hvad hjælper en boligadvokat med, som jeg ikke selv kan klare?”. Du kan selvfølgelig godt undlade at vælge en boligadvokat, men det er nu de færreste der vælger det fra, og med god grund.

En bolighandel indebærer nemlig mange komplekse juridiske forhold og kontrakter, som for de fleste vil være utroligt svære at forstå og sætte sig ordentligt ind i. Ved at tilknytte en boligadvokat minimerer man risikoen betydeligt for juridiske problemer i forbindelse med bolighandlen.

At undlade at vælge en boligadvokat, kan i værste fald ende med at koste dig dyrt. Det er nemlig dit ansvar som køber at sørge for at læse og forstå alle handlens dokumenter. Er der noget vigtigt du overser, er det dit ansvar og dit ansvar alene.

Hvad hjælper en boligadvokat med – konkrete eksempler

Hvis du stadig sidder og tænker ”hvad hjælper en boligadvokat med?”, så lad os komme med et par konkrete og realistiske eksempler: Du køber et hus, hvor der indenfor 1 år skal anlægges separatkloakering. Dette er en renovering, som er påkrævet af kommunen og som lodsejeren (dvs. boligejeren) selv skal finansiere.

Separatkloakering kan koste op mod 100.000 kr., og er derfor ikke en helt uvæsentlig renovering. Det betyder med andre ord, at du som boligkøber skal have 100.000 kr. til en påtvungen renovering indenfor 1 år- en ret væsentlig detalje at få med for de fleste. Dette vil en boligadvokat unægtelig opsnappe af handlens dokumenter, men det er ikke nødvendigvis noget, som ejendomsmægleren nævner for dig.

Et andet konkret eksempel kunne være servitutter. Måske du har en nabo, hvis grund ligger tæt på din. Her kan der fx være en servitut, som giver din nabo lov til at færdes igennem din have eller indkørsel, for at komme frem og tilbage til sin egen bolig. Dette kan have en ret stor indflydelse på brugen af din bolig, som er rart at vide inden man køber.

Dette er blot et par eksempler på noget, som en boligadvokat vil gøre dig opmærksom på i forbindelse med en bolighandel, som kan have stor indflydelse på, om du ønsker at købe boligen eller ej – og til hvilken pris.

En boligadvokat kan desuden hjælpe dig med at få et rådgiverforbehold eller bankforbehold ind i aftalen, så du slipper for at betale 1% af købesummen, hvis der dukker forhold op, som gør at du ønsker at trække dig fra handlen.

Kort sagt, er en boligadvokat til for at give dig sikkerhed og ro i en bolighandel, og til at sikre at alt forløber gnidningsfrit.

Hvorfor vælge en boligadvokat som køberrådgiver?

Hvad hjælper en boligadvokat med, som en køberrådgiver ikke kan klare?

Alle kan i princippet kalde sig ”køberrådgiver”, uanset uddannelsesbaggrund og erfaring. Det er ikke en beskyttet titel.

En køberrådgiver kan derfor være uddannet ejendomsmægler, økonom, tømrer eller en helt uden uddannelse. Advokat er derimod en beskyttet titel – og det gælder også boligadvokater.

Når du vælger en boligadvokat som køberrådgiver, er du derfor sikret at vedkommende har den fornødne faglige baggrund der skal til, for at yde dig kompetent og uvildig juridisk rådgivning.

En boligadvokat har specialiseret sig i ejendomsret og ejendomshandler, og har en dyb forståelse for de juridiske aspekter ved en bolighandel, som gør at de kan yde præcis juridisk rådgivning. Dette er du ikke nødvendigvis sikret på samme måde, hvis du vælger en køberrådgiver som fx er uddannet ejendomsmægler.

En køberrådgiver med en baggrund inden for håndværker- eller byggebranchen kan have god praktisk viden om boliger, men har sjældent den fornødne juridiske viden til at kunne forstå og gennemgå alle handlens dokumenter ordentligt, og derved sikre at der ikke dukker ubehagelige overraskelser op i forbindelse med dit køb. Med en boligadvokat ved din side, kan du derimod skrive under på købsaftalen med ro i maven, velvidende at du er sikret en aftale på gode og ordentlige betingelser.

Hos Advokat Hedehøj håndterer vi mere end 100 bolighandler om året og vi hjælper gerne dig med din bolighandel – kontakt os i dag og hør mere om hvordan vi kan hjælpe dig.